Comments

Saturday, June 23, 2012

ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္



ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ ဟင္းလ်ာမ်ားမွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ၄လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၁လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္၊ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း (၂)ဇြန္း၊ င႐ုပ္စိမ္းမႈန္႔ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ ထမ္င္းစားဇြန္း (၁)ဇြန္း၊ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္းတဝက္၊ ၾကက္သားမႈန္႔ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။

ပထမဦးစြာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ထိပ္ပိုင္းႏွစ္ခုအား အနည္းငယ္လွီးျဖတ္ၿပီး အရွည္လိုက္ ႏွစ္ျခမ္းခြဲလွီးပါ။ ၿပီးရင္ အတြင္းနံရံမွာကပ္ေနတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအေစ့မ်ားအား  ေျပာင္ေအာင္ထုတ္ပစ္ပါ (မေျပာင္လွ်င္ ပိုခါးတတ္သည္။) အေစ့ထုတ္ၿပီးသား ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ားကို အတြင္းေရာ၊ အျပင္ပါ ေရစင္စင္ ထပ္မံေဆးေၾကာပါ။ ပံုထဲကအတိုင္းအတြင္းနံရံေတြေျပာင္တဲ့အထိ ေဆးေၾကာရပါမယ္။

ေရစင္စင္ေဆးထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ားအား မထူမပါး ကန္႔လန္႔လွီးပါ။ ၿပီးရင္ ဇလံုထဲ ဆားေတြအကုန္ေလာင္းထည့္ၿပီး ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ဖြဖြေလးအႏွံ႔ သမေအာင္နယ္ေပးပါ။ (အားနဲ႔နယ္ရင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေတြ က်ိဳးေၾကကုန္ၿပီး ပံုစံပ်က္သြားတတ္ပါတယ္။) နယ္ၿပီးသြားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ဆယ္မိနစ္ခန္႔ ဒီအတိုင္းထားလိုက္ပါ။
ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာၿပီး အေနေတာ္လွီးပါ။ ဆားနယ္ထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ႏွံ႔ေအာင္ ထပ္နယ္လိုက္ပါ။ (ဒီတစ္ခါ အားနဲ႔ထည့္နယ္ႏိုင္ပါတယ္။) ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ႔ ဆားေပ်ာ္တဲ့အရည္ေတြ ထြက္လာရင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ေရနဲ႔ေဆး၍ အရည္ညႇစ္ထုတ္ပါ။ (အနည္းဆံုးသံုးႀကိမ္ ျပဳလုပ္ေပးပါ။ ေနာက္ဆံုးအႀကိမ္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ အရည္ညႇစ္ထုတ္တဲ့အခါ ေရစင္ရပါမယ္။ မစင္လွ်င္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ပါက ေျခာက္မေနပဲ အရည္႐ႊံ႕ဗြက္ႀကီးျဖင့္ စားမေကာင္းတတ္ပါ။ ၾကာရွည္မခံတတ္ပါ။ အရည္ေျခာက္တဲ့အထိ မီးဖိုေပၚထားပါကလည္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ား အႏူးလြန္သြားတတ္ပါတယ္။)
ေရစင္စင္ညွစ္ထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို လွ်ာဖ်ားနဲ႔ တို႔ၾကည့္လို႔ သိပ္ၿပီးငန္တဲ့ဓါတ္မရွိေတာ့ဘူးဆိုရင္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ျဖဴကို ထည့္ပါ။ တစ္မိနစ္ေလာက္ေနလို႔ ဆီက်က္လာလွ်င္ မီးေလွ်ာ့ၿပီး င႐ုပ္စိမ္းမႈန္႔ထည့္ပါ။ (မီးျပင္းလွ်င္ င႐ုပ္စိမ္းမႈန္႔ ခ်က္ခ်င္းတူးသြားတတ္၍ ဟင္းအရသာ ႏွင့္ ဟင္းအေရာင္ ပ်က္သြားတတ္ပါတယ္။)
င႐ုပ္စိမ္းမႈန္႔က်က္ပါက ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ကို အိုးထဲထည့္ေမႊပါ။ တစ္မိနစ္ေလာက္ေမႊၿပီးပါက ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔ကို တခါတည္း ထည့္ေမႊ၍ ၂မိနစ္ခန္႔ အဖံုးအုပ္ထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ အိုးအဖံုးဖြင့္၍ ထပ္ေမႊပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ျမည္းၾကည့္၍ ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့ အရသာႏွင့္ အႏူးအက်က္ရၿပီဆို ခူးခပ္၍  အဆင္သင့္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။








ပံုရိပ္(burmesehearts.com)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Mr.KyawSwar ရဲ႕သူငယ္ခ်င္းမ်ား

BTemplates.com

Powered by Blogger.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Search This Blog

Blog Archive

Sponsor

ads

Recent Post

Gadget

Recent News

Pages

Popular Posts

Blog Archive