ၾကက္သားႏွင့္ ဘူးသီးခ်ဥ္ရည္ဟင္းအတြက္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားမွာ ၾကက္သား(၂၀၀ဂရမ္)၊ ဘူးသီး (၄၅၀ ဂရမ္)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ (၁)လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာ၊ ဂ်င္း လက္တဆစ္၊ စပါးပင္ လက္တဝါးသာသာ၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း (ဟီဟိ- ဓါတ္ပံု႐ိုက္တုန္း ထည့္႐ိုက္ဖို႔ ေမ့သြားလို႔ ခြင့္လႊတ္ေနာ္။) နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္၊ င႐ုပ္စိမ္းမႈန္႔ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆား လႅက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႔ လၻရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းတို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
ပထမဦးစြာ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ ခုတ္ၿပီး ဆားအနည္းငယ္၊ နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားမႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ နယ္ထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴကို လွီး၍ ေထာင္းထားပါ။ စပါးလင္ကိုလဲ လွီး၍ေထာင္းထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလွီးထားပါ။ ဘူးသီးကိုလဲ အခံြႏႊာ၍ အေနေတာ္လွီး၍ ေရစိမ္ထားပါ။(ေရမစိမ္ထားလွ်င္ ဘူးသီးကေလသလပ္၍ေျခာက္ၿပီး အေရာင္ေျပာင္းသြားတတ္ပါတယ္။) နံနံပင္ကိုလဲ အသင့္လွီးထားပ။အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ပါက စခ်က္၍ရပါၿပီ။
အိုးထဲဆီထည့္၍ ဆီဆူလာေသာအခါ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကိုအရင္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီထည့္ၿပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ေနမွ စပါးလင္ကို ထည့္ပါ။(စပါးလင္မထည့္ခင္ မီးေလွ်ာ့ထားပါ။ မီးျပင္းလွ်င္ စပါးလင္တူးတတ္ၿပီး ဟင္းအရသာ ခါးသြားတတ္ပါတယ္။) ၁မိနစ္ေလာက္ေမႊေပးၿပီး င႐ုပ္စိမ္းမႈန္႔ထည့္ပါ။ တစ္မိနစ္ေလာက္ေနလို႔ င႐ုပ္စိမ္းမႈန္႔က်က္ေလာက္တဲ့အခါ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ေမႊပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလိပ္သြားသည္အထိ ေမႊၿပီးေသာအခါ ၾကက္သားထည့္ေမႊပါ။ ၿပီးရင္ ေရလၻက္ရည္တစ္ခြက္စာထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ။ ေရမခမ္းတခမ္းျဖစ္လာလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ေရလၻက္ရည္တစ္ခြက္စာထည့္ၿပီး အဖံုးျပန္အုပ္ထားပါ။ (ေရမ်ားမ်ားထည့္ပါက ၾကက္သားႏူးဖို႔ ၾကာတတ္သည္။) ၾကက္သားမႏူးတႏူး အေနျဖစ္လာပါက ဘူးသီးကို ေရစစ္ၿပီးထည့္ေမႊပါ။ ၿပီးရင္ ေရလၻက္ရည္တစ္ခြက္စာထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ။ (ေရထည့္မ်ားပါက ဘူးသီးႏူးဖို႔ၾကာတတ္သည္။) ၅မိနစ္ခန္႔ေနလွ်င္ ဘူးသီးႏွင့္ၾကက္သားအား ထပ္ေမႊေပးပါ။ ဘူးသီးအေရာင္က အျဖဴေရာင္အေနအထားမွ အေရာက္ၾကည္လာပါက ဘူးသီးက်က္ေနၿပီမို႔ ဘူးသီးအေရာင္ေျပာင္းသြားပါက ကိုယ္လိုသေလာက္ေရထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ။
ဟင္းရည္ပြက္လာပါက ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ စတာေတြကို ေလာင္းထည့္ပါ။ ဆူပြက္လာလွ်င္ အရသာျမည္းၾကည့္ပါ။ အရသာအေနေတာ္ျဖစ္ပါက နံနံပင္အုပ္မီးပိတ္ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားေပးပါ။ ၂မိနစ္ေလာက္ေနလွ်င္ ဘူးသီးႏွင့္ ၾကက္သား ခ်ဥ္ရည္ဟင္းအား အသင့္ခူးခပ္စားလို႔ရပါၿပီ။
ပံုရိပ္(burmesehearts.com)
0 comments:
Post a Comment